Hoe dek je de tafel?

Wanneer je een formeel diner, een groot bruiloftsfeest of een uitgebreid kerstdiner met je familie organiseert, wil je de tafel zo mooi mogelijk dekken. Je haalt je beste servies uit de kast en vult dit aan met sierlijke accessoires. Maar hoe moet je een tafel nou precies dekken? Dat wordt uitgelegd in de tafeletiquette.

Van buiten naar binnen

Bij het dekken van de tafel werk je van buiten naar binnen, dus naar het bord toe. Je legt aan de buitenkant het bestek dat je als eerste moet gebruiken, dus voor een amuse of voorgerecht. Het bestek voor het hoofdgerecht ligt dichter bij het bord. Een klein vorkje en lepeltje voor het dessert leg je boven het bord. De verschillende borden stapel je op elkaar: bovenop ligt het bordje voor het voorgerecht, daarna volgt een bord voor het hoofdgerecht en onderop ligt een onderbord. Deze gebruik je voornamelijk ter decoratie, maar zorgt er ook voor dat de tafel niet te warm wordt.

Vaste plek
Volgens de etiquette staat alles op een vaste plek op de tafel. Boven de borden en het bestek zet je van links naar rechts: een broodbordje, een waterglas, een rode wijnglas, een witte wijnglas en daarboven zet je een bordje of schaaltje voor het dessert.

Tafelkleed en servet

Waar gegeten wordt, wordt geknoeid. Maar een tafelkleed gebruik je niet alleen om de eettafel netjes te houden. Het brengt ook veel sfeer met zich mee. Zorg er wel voor dat je tafelkleed lang genoeg is, zodat deze mooi over alle kanten van de tafel heen valt. Met een servet kunnen jouw gasten hun handen makkelijk schoonmaken, zonder van tafel te hoeven. Het servet leg je links van het bord neer, naast het bestek, maar je kunt het servet ook op het bord of boven het bord plaatsen.

Alle tafeltextiel