Je eigen servies samenstellen

Hoe je je servies samenstelt, is helemaal aan jou. Maar er zijn wel wat punten waar je op moet letten om het perfecte servies te kiezen.

Wat is de gelegenheid?

Een servies dat je elke dag op tafel ziet, moet passen bij je interieur en je smaak. Je kijkt er immers dagelijks tegenaan. Servies-expert heeft een zeer breed aanbod te gebruiken serviezen, dus voor ieder wat wils. Een creatieve geest? Dan is Royal Doulton’s Fable collectie iets voor jou. Liever iets in de Scandinavische sferen? Ga dan voor de Emma collectie van Stelton.

Formeel diner of bruiloft
Vrijwel alle serviezen op servies-expert kun je elke dag gebruiken, maar niet alle serviezen zijn geschikt voor een formeel diner of een bruiloft. Voor deze gelegenheden wil je namelijk een servies dat luxe uitstraalt en een rustig geheel vormt. Ga je voor luxe en modern? Dan zijn onder andere de Jasper Conran Gold collectie en de Vera Wang Castillon van Wedgwood heel geschikt. Liever een luxe en klassiek servies? Kies dan de Byzance collectie van Wedgwood of de Dressed collectie van Alessi.

High-tea
Organiseer je een high-tea, of vind je het gewoon leuk om regelmatig met vriendinnen bij te kletsen onder het genot van een kopje thee en wat hapjes? Dan kun je je hart ophalen met de kleurrijke serviezen van Royal Albert. Liever een iets minder bont geheel, maar wel een liefhebber van bloemenprints? Zet dan de Jasper Conran Floral collectie of de Tea Garden collectie van Wedgwood klaar.

Wat zijn de gewenste onderdelen?

Ga je samenwonen of ben je toe aan een nieuw servies en wil je in één klap klaar zijn met je serviescollectie? Kies dan voor een startset. Deze zijn er in verschillende uitvoeringen, namelijk 12- of 16-delig en bestaan uit dinerborden, ontbijtborden, schaaltjes en bekers. Uitgebreid genoeg voor jou, je geliefde en vrienden. Beetje bij beetje kun je je servies dan uitbreiden met overige producten. De merken Royal Doulton, Alessi, Wedgwood en Boerenbont hebben zo’n startset in hun collectie.

Vind je het belangrijk dat je elke dag met je gezin aan tafel zit, maar sta jij geen uren in de keuken? Dan heb je waarschijnlijk voldoende aan een dinerbord, ontbijtbord, wat schalen, kommetjes, bekers en kopjes. Kies een alledaags servies wat lang mee kan dankzij goede kwaliteit. Wil je na het avondeten niet nog afwassen? De meeste serviezen zijn geschikt voor de vaatwasser.

Voor een groot gezelschap haal je net dat beetje extra uit de kast. Kies voor een luxe servies, zodat jouw gasten zich ook extra vereerd voelen dat ze bij jou aan tafel zitten. Een alledaags servies is dan niet voldoende. Dek je eettafel met onderborden, een soepterrine en sauskom. Deze producten vind je in onder andere in collecties van Wedgwood en Alessi.

Mix & match

Je kunt het servies perfect op elkaar afstemmen, maar je kunt ook leuke combinaties maken met producten uit verschillende serviesseries of merken, of producten die qua kleur en print van elkaar verschillen. Mix & match, heet dat! Dit kan op verschillende manieren.

Wat moet matchen?
Wanneer je verschillende producten met elkaar gaat combineren, moet je er op letten dat of de kleur, of de vorm, of de decoratie overeenkomt. Zo past het bij elkaar verzamelde servies altijd op een bepaalde manier bij elkaar. Je kunt het zo bont maken als je wilt, maar je kunt ook combineren op een hele subtiele manier.

Mixen met stijlen

Combineer servies uit Wedgwood Jasper Conran White met Jasper Conran Floral. De producten hebben dezelfde vormgeving en dezelfde basiskleur, echter is het eerste servies compleet wit en is de tweede voorzien van een fris bloemenpatroon. Om het geheel niet te druk te maken, kun je de producten afwisselen. Een theepot uit de Floral collectie matcht goed met de theekopjes en - schotels uit de White collectie, of andersom. En bij compleet witte borden, staan schalen met een bloemenprint heel fris.

Wedgwood Jasper Conran White

Mixen met kleur

Je kunt ook producten met elkaar combineren die uit dezelfde collectie komen en dezelfde vormgeving hebben, maar verschillende kleuren of prints. Zo houd je het rustig, maar blijft het een spannend geheel. De Royal Doulton Pacific collectie en de Laura Ashley Blueprint Collectables collectie zijn voor deze manier van mix & match erg geschikt. In beide collecties zitten namelijk witte producten met een blauw opdruk, maar de prints zijn verschillend.

Laura Ashley servies

Mixen met sferen

Wil je het geheel vooral rustig houden, maar niet saai? Kies dan servies uit verschillende collecties met vergelijkbare, maar niet dezelfde kleuren en vormgeving. Zo maak je er een speelse combinatie van. De producten van de Alessi Tonale collectie hebben dezelfde Scandinavische sfeer als de producten uit de Stelton Emma collectie. Omdat ze een vergelijkende vormgeving hebben, dezelfde kleurtinten gebruiken en allebei effen zijn, zijn deze producten erg geschikt voor een leuke mix & match.

Alessi Tonale servies